Ce are India mai bun

august 11, 2011 in Exclusiv, Wog

Teen Patti (“trei cărţi”), numit şi Flash, este un joc de cărţi originar din India şi foarte popular în Asia de Sud.

Cum demarează jocul

Jocul începe cu unul din jucători pe post de dealer care împarte cărţile. Acestea sunt împărţite în ordine inversă acelor de ceas. Înainte de începerea jocului, un număr deja decis de cărţi se aleg sau se împart pentru a se alege dealerul pentru prima mâna. Fiecărui jucător i se poate cere să pună un ante în pot înainte de a lua/da cartea. Jucătorul care câştigă, ia potul. Valoarea relativă a cărţilor poate decide locul fiecărui jucător. Tot acest proces poartă numele de “cut for seat”. După prima mână, jucătorul care câştigă va fi dealerul în următoarea.

Pariurile

De obicei se pune un ante pe masă (în pot). Primul jucător care pariază este cel aflat lângă dealer.

Loose sau Tight Play. Loose şi tight se referă la stilul de joc pe care îl are un jucător după prima mână sau la a face fold rapid. Nu există un prag universal acceptat al procentajului mâinilor jucate, dar un jucător tight va face fold mai mult la mâinile slabe, în timp ce unul loose va alege să parieze pe astfel de mâini

Ante este un pariu forţat în care fiecare jucător pune o sumă egală de bani sau jetoane în pot înainte ca dealerul să împartă cărţile. Un ante plătit de fiecare jucător îl pune pe jucătorul care face fold la fiecare mână să piardă, deci asigurând fiecare jucător că poate juca fiecare mână în loc să renunţe la ea. Fără ante, jucătorul care nu a plătit un blind poate face toss fără niciun cost; ante asigură că jucătorul care face acest lucru des poate pierde. Cu ante, majoritatea jucătorilor îşi joacă mâna. Astfel, potul creşte iar jocul devine mai interesant.

Post(ing). Un jucător care lipseşte scurt timp de la locul său şi nu a pus ante trebuie să depună bani în pot ca să reintre în joc. El trebuie să depună suma de bani stabilită pentru ante pentru următoarea mână pe care o va juca. În acest caz, suma ce trebuie depusă este cea stabilită pentru ante la acel moment.

Blind. Un blind sau un pariu blînd este un pariu forţat depus în pot de unul sau de mai mulţi jucători înainte ca dealerul să împartă cărţile, într-un mod care simulează un pariu real din timpul jocului. Cel mai comun mod de a folosi un blind este pariul prin două blind: jucătorul de lângă dealer face blind cu jumătate din suma normală pentru un pariu, iar următorul jucător face blind cu suma egală unui alt pariu. Aceste două pariuri constituie structura dominantă a jocului. Uneori, însă, se foloseşte doar un blind.

Call & Raise (Chaal). După ante şi pariul forţat, începe pariul normal, cu fiecare jucător punându-şi suma în pot.

Pariul total se poate împărţi în două: call şi raise, amândouă numindu-se chaal. Fiecare jucător trebuie să parieze o sumă cel puţin egală cu a jucătorului dinaintea sa, cu opţiunea raise. Acest pariu devine noua sumă Chaal pariată. De obicei se impune o limită la această sumă, astfel ca suma totală pariată să nu fie mai mare decât dublul sumei pariate de jucătorul de dinainte. De asemenea, pariul trebuie să fie o sumă pară (2,4,6,8), mai ales când un jucător joacă blind. Asta deoarece jucătorul cu blind joacă jumătate din pariul normal, iar sumele impare nu pot fi înjumătăţite.

E foarte important de înţeles că această structură de pariat este diferită de poker, deoarece suma e mereu alta. Să spunem că un jucător pariază 2, iar următorul jucător ridică miza la 4, următorul trebuie să pună cel puţin 4 pentru a face call.

Valoarea mâinilor

3 Patti se joacă în două moduri: unul este cu pachetul standard de 52 de cărţi iar celălalt cu doi jokeri adăugaţi, folosiţi în joc ca wild cards. În ambele versiuni, valoarea cărţilor este aceeaşi, As-ul fiind cartea cea mai valoroasă iar 2-ul cea mai mică. Scopul jocului este realizarea unei mâini din cele mai valoroase 3 cărţi şi creşterea potului la maxim până când se arată cărţile. Orice combinaţie superioară este mai valoroasă decât una formată din cărţi inferioare ca valoare.

Categoriile sunt poziţionate după cum urmează :

Three of a kind/ trio/ trail

Combinaţia de 3 aşi e cea mai puternică iar cea de 3 de 2 e cea mai slabă. Această combinaţie mai poartă şi numele de Trail, numit şi straight sau round.

Straight Flush/Pure Sequence/Pure Trail/Pakki Round

Trei cărţi consecutive de aceeaşi culoare. În zonele unde Trio se numeşte Trail această combinaţie poartă numele de Pakki round. Scara valorii de la cel mai tare la cel mai slab este: A-2-3, A-K-Q, K-Q-J, Q-J-10, şi cea mai mică valoare 4-3-2 . În Deuce To Five 2-3-5 flush este cea mai bună combinaţie, mai bună decât A-K-Q. Acest lucru se întâmplă deoarece cărţile de la straight flush sunt completate de cele din Trio.

Straight/Sequence/Trail/Round

Dacă doi jucători au aceeaşi combinaţie potul se împarte între ei. În altă variantă a jocului, jucătorul cu combinaţia mai bună ia totul. Trei cărţi consecutive dar nu de aceeaşi culoare. În zonele unde Trio se numeşte Trail, straight se numeste round. În versiunea Deuce to five high care este foarte populară, 2-3-5 este combinaţia cea mai bună. Jucătorul cu cea mai bună carte câştigă potul.

Pair/Double

Două cărţi de aceeaşi valoare. Între două perechi de aceeaşi culoare câştigă cea cu valoare mai mare. Dacă perechile au aceeaşi valoare, atunci cartea impară decide câştigătorul. Astfel cea mai slabă combinaţie este 2-2-3, iar cea mai bună A-A-K.

No pair/ High card

Dacă doi jucători au aceeaşi carte, cea mai bună, următoarea carte ca valoare decide câştigătorul. Cea mai bună mână ar fi atunci AKJ de diverse culori.