Factorul “Isildur1”

august 10, 2011 in Exclusiv, Wog

Cu sume ce ating multe milioane de dolari plasate în jocurile online, nici un jucător nu a reuşit, în istoria recentă a pokerului, performanţele lui Viktor “ilsidur1” Blom.

Până acum, nu există cineva care să nu fi cunoscut istoria lui Isildur1. Cu un pseudonim împrumutat din celebrul “Lord of the Rings”, wunderkind pare să fi venit de nicăieri pentru a-i provoca pe cei mai mari jucători de poker. La câteva zile după apariţia sa pe scena pokerului, a şi câştigat respectul jucătorilor de top. Întrebarea era pe buzele tuturor ”Cine este tipul ăsta?”.

Au fost multe voci care l-au considerat pe Blom ca fiind omul din spatele avatarului online, dar o confirmare fermă a indentităţii sale a fost imposibilă. Dacă mass media a încercat să se apropie, era imediat respinsă. Blom nu a văzut nimic interesant în a-şi afişa celebritatea. Pur şi simplu juca un joc pe care îl iubea, nu conta dacă rămînea în umbră, jocul era suficient. “Nu am avut niciun motiv să vorbesc cu mass media”, spune el.

Blom este mezinul unei familii modeste cu patru copii din Suedia. La vârsta de 14 ani, cel care avea să câştige într-o bună zi zeci de milioane de dolari doar cu ajutorul unei cărţi nu putea concepe acest lucru. Apoi a descoperit pokerul. “La început jucam de plăcere”, spune el despre jocurile de început împreună cu prietenii. La vârsta de 18 ani, Blom a început să se gândească serios la poker şi la faptul că avea chiar talent la joc. Jucând 50/1 dolari, Blom stătea în faţa calculatorului şi câte 15 ore pe zi. Era una dintre cele mai profitabile obsesii. “Am făcut un depozit de 2.000 de dolari şi pe parcursul a trei săptămâni aveam 2 milioane de dolari”, spune Blom.

Blom a fost imediat catalogat de comunitatea pokerului ca fiind un maniac extrem de talentat, dar un maniac. Toată lumea îşi dorea să joace cu el, iar Blom juca cu toţi cei care doreau asta. Imediat a înţeles că a pierde este mult mai uşor decât a câştiga milioane. “Am avut şi zile proaste”, spune cu un zâmbet forţat. “Dar nu îmi fac probleme. Ştiu că pot câştiga bani oricând”. Indiferent de cât a câştigat sau cât a pierdut, a fost foarte greu să explice familiei sale, care l-a ajutat şi l-a susţinut în orice decizie, cum câştigă şi apoi pierde averi întregi. “Încerc să nu vorbesc cu ai mei prea mult despre asta”.

Cele două surori mai mari ale lui Blom nu joacă poker. Fratele să însă joacă (şi de curând a câştigat un turneu în Suedia), dar nu se compară cu Blom. “El mai mult se joacă, eu chiar joc”. Aşa că imaginaţi-vă cum ar fi fost. Ca şi cum Blom ar fi fost pe cele mai înalte culmi din lume şi nu ar fi putut spune acest lucru nimănui. Desigur, era înconjurat de familie şi prieteni, dar a câştiga un loc de seamă în lumea pokerului era imposibil fără să-şi dezvăluie identitatea.

Este imposibil de spus cât timp s-ar mai fi ascuns Blom sub pseudonimul Ilsidur 1. Nici el nu ştie. Dar într-o zi târzie de toamnă, PokerStars l-a abordat. Oferta era de nerefuzat, un loc în echipa PokerStars Pro. Nu sunt mulţi cei care ar refuza o astfel de ofertă, de a fi jucător într-o echipă de elită, dar acest lucru vine desigur cu un preţ. Blom avea să devină public şi să îşi dezvăluie adevărata identitate.

Când a decis să semneze cu PokerStars, a ştiut că există reguli. Nu mai putea să se ascundă, dar în acelaşi timp nu putea refuza cea mai bună echipă de poker din lume. Nici chiar Blom nu putea să stea deoparte. “Este cel mai mare website. Fac lucrurile exact aşa cum trebuie”, spune el. Există multă lume care crede că Blom ştie exact ceea ce face, l-au numit în multe feluri, chiar şi arogant. “Nu înţeleg de ce cred ei asta”, spune fără nici un fel de ironie. “Eu sunt un tip sigur pe mine, dar nu arogant”.

Deşi a experimentat o mulţime de jocuri, întotdeauna se întoarce la ceea ce îi place cel mai mult – heads up. Este foarte clar că lupta unu la unu este cu adevărat motivaţia sa. Între Omaha şi Hold’em, decide repede: “Prefer un joc bun de Hold’em”. Blom este conştient că mai are multe de învăţat. Începe să înveţe şi alte jocuri şi să se gândească bine, să fie realist asupra propriei persoane, asupra deciziilor de a nu aborda teritorii pe care nu le cunoaşte. Aşa că nu vă aşteptaţi să joace fenomenal acele jocuri pe care nu le-a învăţat încă.

De asemenea, încearcă să rafineze stilul de joc. Există un anumit segment de poker pe care recunoaşte că nu îl stăpâneşte. “Trebuie să învăţ să am răbdare, să las mai multe mâini deoparte. Vreau să am rezultate bune la jocurile live, poate chiar să câştig un EPT”. Odată acestea puse la punct, banii par a nu fi un punct forte pentru Blom. El joacă pur şi simplu pentru plăcerea jocului. Întrebat cât ar trebui să câştige pentru a renunţa la poker, el spune “Nu m-am gândit niciodată la asta. Iubesc jocul ăsta pur şi simplu. Îmi place provocarea”. Blom locuieşte acum la Londra, un loc pe care îl îndrăgeşte din mai multe motive, printre care şi sistemul transportului public extrem de bine pus la punct. Cu toate milioanele de dolari, el nu şi-a cumpărat o maşină, şi chiar dacă ar fi avut, nu o putea conduce, pentru că nu are permis. ”Nu am avut timp să îmi iau permis de conducere”, spune el, amuzat.