John Juanda: Uneori, băieţii de treabă termină pe primul loc

noiembrie 10, 2011 in Exclusiv, Gambling, Interviuri

Într-o lume în care majoritatea jucătorilor îşi câştigă o anumită reputaţie şi celebritate printr-un comportament îndrăzneţ şi dubios, John Juanda a ales o tactică total opusă.

John a devenit faimos pentru atitudinea sa liniştită şi respectuoasă şi jocul de poker agresiv şi aspru. Copil fiind, în Medan, Nordul Sumatrei (Indonezia), a locuit timp de câţiva ani împreună cu bunicii, timp în care părinţii săi puneau pe picioare o afacere. Tatăl său, un gambler renumit, l-a educat pe fiul său în ceea ce priveşte problemele pe care jocurile le pot aduce. Deşi îi purta respect tatălui său, John juca deja shoot marbles pentru a câştiga bani încă din clasele primare.

John a jucat cărţi pentru prima dată cu un prieten în timp ce zbura spre SUA în 1990, pentru a merge la facultate. Prietenul său a scos un pachet de cărţi şi l-a învăţat să joace poker.

John spunea: “Eram pur şi simplu începător şi nu mai jucasem poker niciodată până atunci. Prietenul meu mi-a explicat cum stă treaba cu clasamentele şi strategiile. Apoi, ne-a dat fiecăruia câte o royal flush. La început, am fost foarte încântat. Uitându-mă la ce mână aveam, nu-mi venea să cred cât de norocos eram, şi mă gândeam <Ah, nu e posibil aşa ceva!>. Prietenul meu mi-a arătat că şi el avea royal flush. Bunul simţ îmi spunea că trebuie să fie ceva în neregulă. Atunci el a recunoscut că amestecase intenţionat cărţile astfel.”

“A fost o lecţie foarte bună pentru mine, de fapt, pentru că m-a făcut să-mi folosesc judecata ca să descopăr probabiliatea unor evenimente. Am început să-mi folosesc judecata foarte devreme. Restul călătoriei, am jucat cărţi şi am pariat. Când am aterizat, ştiam să joc poker şi chiar câştigam mai mult decât pierdeam.”

În avion deasupra Pacificului, prietenul său i-a explicat regulile de bază ale unor jocuri, calculul de probabilităţi şi înţelegerea adversarului. Când roţile avionului au atins pista aeroportului din Oklahoma, Juanda îşi găsise un nou hobby. El a absolvit facultatea în domeniul marketingului şi managementului şi apoi s-a mutat în Seattle ca să lucreze la lucrarea de masterat. A vândut Biblii din uşă în uşă şi a tranzacţionat acţiuni, în timp ce frecventa sălile de jocuri şi îşi făcea un cont în bancă. În 1996, avea şi bani şi timp să joace poker tot timpul.

În următorii zece ani, Juanda a devenit unul din cei mai temuţi şi respectaţi jucători din circuit. A ajuns în ultima rundă în primele două evenimente World Series of Poker  în care s-a înscris în 1999. A urmat câştigarea campionatului de poker Jack Binion World Poker Open Championship din 2001. A ridicat prima centură WSOP în 2002 pentru victoria din Triple Draw Loveball. A mai câştigat încă două în 2003. În primele trei sezoane ale World Poker Tour, Juanda a ajuns de cinci ori în ultima rundă. În mai puţin de zece ani, Juanda a devenit un jucător de talie mondială şi a folosit banii pentru a-i plăti facultatea surorii sale. Dacă atitudinea sa liniştită nu atrage atenţia camerelor TV, abilităţile din jocul de poker cu siguranţă o fac, mai mult decât în cazul multor jucători din circuit. Cine ar spune că acest tânăr modest şi bine educat ar descrie jocul de poker drept “un război psihologic”? John este în mod clar un om fericit, bucuros să fie oriunde. Este un tip politicos, ştie de unde a plecat şi umil. Zâmbeşte cu uşurinţă. Dar ar fi o mare greşeală să te laşi păcălit de caracterul său prietenos.

John a explicat ce a vrut să spună cu asta: “Cand joci poker la un nivel atât de înalt, nu contează ce fel de joc este acela. Dacă îţi poţi învinge adversarii la nivel psihologic, îi poţi învinge oricum.”

John a ajuns de 15 ori în runda finală în 2004 şi s-a clasat al 5-lea atât în Five Star World Poker Classic din 2005 cât şi în National Heads-up Poker Championship din acelaşi an. De curând, el a câştigat 500,000 de dolari în Monte Carlo, Monaco, după ce a câştigat turneul Monte Carlo Milions Consolation, terminând al şaselea în evenimentul principal şi al doilea în The FullTiltPoker.Net Invitational Live from Monte Carlo.

În 2006, John a învins câţiva din cei mai buni jucători de poker ai lumii, printre care şi Phil Ivey, Barry Greenstein, Jason Gray sau Jeff Lisandro, câştigând Aussie Millions Speed Poker Million Dollar Challenge. El a primit 1,000,000 dolari australieni , echivalentul a 732,000 dolari americani. John a continuat să câştige în anii următori, reuşind două clasări în top 10 la WSOP din 2008, locul 7 în $5K No Limit Holda’em Shootout şi locul 6 în $5K Pot Limit Omaha.

John a avut una din cele mai bune săptămâni din carieră în octombrie 2008. El a câştigat WSOP European Series Main Event Championship din Londra, însemnând a patra sa centură şi un premiu un bani de 1,5 mil $. Finala a fost una istorică, înregistrând un record în timpul de joc, de 19 ore şi 10 minute şi  în numărul de mâini jucate, 484. După încă o săptămână, el a mai adăugat 570,000 $ după ce s-a clasat al doilea la EPT London A£1 Million Showdown.

John Juanda este unul din cei mai consecvenţi jucători de astăzi, şi face asta cu caracterul său simplu şi cu zâmbetul de învingător. Zâmbeşte şi glumeşte simplu; următorul lucru pe care îl vezi sunt jetoanele tale care ajung în casa lui.

Cât despre visele şi dorinţele lui, John spune că întotdeauna şi-a dorit să devină doctor ca să ajute oameni: “Eram gata să renunţ la poker anul acesta şi să mă înscriu la facultatea de medicină. Dar, datorită felului în care merg lucrurile în poker este greu să-l dai la o parte. Chiar eram gata, dar este mult prea incitant, ţinând cont de câştigurile uriaşe. Pur şi simplu iubesc competiţia. Banii vin şi pleacă, dar competiţia este cea care mă face să revin mereu. Deci, voi mai rămâne câţiva ani pe aici să joc poker.”