Loteria Naţională Australiană

noiembrie 27, 2011 in Exclusiv, Gambling, Gambling Asia & Oceania

Comparând suprafaţa Australiei cu cea a unor ţări precum SUA sau Marea Britanie, aceasta are un număr surprinzător de mare de jocuri loto. Loteria australiană are o anumită vechime, dacă ne gândim că statele au organizat diferite tipuri de loterii la diferite momente, fără ca vreunul să impună un precedent, iar restul să îi urmeze modelul.

Istoric

Prima loterie australiană a fost înfiinţată în anii 1880, la Sydney, şi funcţiona ca agenţie de pariuri sportive operată privat. Legea prohibiţiei a obligat însă mutarea loteriei de pariuri sportive în Queensland, apoi în Tasmania şi, în cele din urmă, în Victoria. Acest gen de loterie continuă să aib[ la fel de mult succes şi astăzi. Alte loterii australiene erau coordonate de către guvern, iar una din ele era cunoscută drept Golden Casket Art Union, deschisă în 1916 cu scopul dezvoltării comunităţii şi alte scopuri umanitare. Aceasta a avut un real succes şi a constituit un model de urmat de către loteriile deschise în alte state deschise în anii următori.

Alte tipuri de loterii includ soccer pools private, vag inspirate după modelul loteriilor din Marea Britanie. Aceste jocuri au fost introduse în anii 1970. În 1981 fondurile de premii din Victoria, Tasmania, ACT, Teritoriile de Nord, Australia de Sud şi Australia de Vest au fost combinate, în timp ce Queensland şi-a păstrat propria loterie. În urma acordului încheiat în 1993 cu NSW, a fost creată loteria naţională.

Loteriile australiene

Loteriile australiene furnizează servicii şi produse licenţiate la companiile afiliate. Operatorii lor posedă licenţe doar la nivel de stat sau teritoriu, lucru valabil pentru loteriile deţinute de guvern şi pentru cele din sectorul privat. Există câteva tipuri de jocuri loto la loteriile australiene. Regulile de joc sunt puţin diferite de la un joc la altul, însă ideea generală se referă la alegerea unui anumit număr de cifre câştigătoare care să se potrivească cu cele extrase. Majoritatea jocurilor merg pe regula câştigurilor secvenţionale, în funcţie de câte numere câştigătoare ai nimerit. Jocul de loto australian se joacă selectând numere dintr-o serie de jocuri pentru tabloul săptămânal pentru care joci. Există un singur tablou săptămânal, însă poţi juca de mai multe ori pe el cu fiecare bilet cumpărat. De exemplu, poţi face 12 jocuri cu un singur bilet pe un tablou săptămânal.

Există mai multe posibilităţi prin care se poate face înscrierea la loto. Printre ele şi alegerea cu mâna a numerelor cu care se face înscrierea, sau prin “quickpick”. Quickpick este un bilet de loterie generat de un computer unde numerele de joc sunt alese la întâmplare în funcţie de jocul sau de tabloul unde joci. Uneori se pot juca astfel chiar şi 36 de jocuri pe un bilet.

Cele mai populare jocuri loto sunt cunoscute sub diferite nume în diverse părţi ale Australiei, fără ca să fie un joc diferit. Aceste nume includ: Saturday Lotto, Monday Lotto, Wednesday Loto, Oz Lotto, Powerball, 6 din 38, super 66, Loto Strike, Lucky Lotteries sau Cash 3. În unele state aceste jocuri sunt cunoscute mai mult sub numele de Gold Lotto sau Tattsloto. Regulile pentru aceste jocuri de loto sunt cam aceleaşi, indiferent de statul în care sunt jucate sau de numele pe care îl au.

Saturday Lotto

Saturday Loto este jucat la nivel naţional în fiecare noapte de sâmbătă şi este cunoscut în toate statele şi teritoriile australiene drept Australian lotto bloc. Jocul este cunoscut drept Tattsloto în Victoria, Tasmania, ACT şi Northern Territories; Gold Lotto în Queensland; X lotto în South Australia şi ca Lotto sau Saturday Lotto în New South Australia şi Western Australia. În prezent, la prima categorie este un câştig garantat de 4 mil $ în fiecare săptămână, foarte des împărţit între mai mulţi câştigători (4 câştigători primesc fiecare câte 1 milion de dolari australieni), dar şi super premii de 20 sau 30 de milioane de dolari australieni puse la bătaie de aproximativ 7 ori pe an. Dacă nu există niciun câştigător la prima categorie, premiul se reportează la 8 milioane de dolari australieni, lucru care are loc, însă, destul de rar..

Oz Lotto

Oz Lotto este un joc la loteria naţională, administrat de Tattersalla’s şi jucat în fiecare noapte de marţi. El a fost înfiinţat pe 26 februarie 1994 şi a fost promovat ca primul joc al loteriei naţionale, în vremea în care New South Wales nu era parte din Saturday Lotto. Preţul standard pentru un joc este de 1 dolar (şi comision) şi nu s-a schimbat de la înfiinţarea sa.

Iniţial, jocul era la fel ca Saturday Lotto, cu 6 numere din 45. Începând cu 18 octombrie 2005, totuşi, a fost adăugat un al şaptelea număr, crescând semnificativ şansele câştigului la categoria întâi (însă nu la fel de mult ca la Powerball). Împreună cu această schimbare şi modul de promovare s-a schimbat, punându-se în evidenţă existenţa celui de-al şaptelea număr (Super 7’s Oz Lotto în regiunile Tatts şi Oz 7 în Queensland). Datorită introducerii celui de-al şaptelea număr, Oz lotto are o returnare foarte mică la biletele scumpe. Returnarea este mai mică de 40% (sau 0,4 A$ la un bilet de 1 A$)  la un jackpot de 2 milioane de dolari australieni.

Oz Lotto deţine recordul pentru cel mai mare premiu de loterie din Australia. Iniţial de 90 milioane de dolari australieni, doi câştigători (unul din Queensland iar celălalt din South Australia) au împărţit câştigul la categoria întâi de 106,549,984.76 $ în urma extragerii din 30 iunie 2009. Deşi acum sunt necesare 7 numere pentru a participa la joc, pragul minim de câştig a rămas neschimbat (3 numere plus unul suplimentar).

Powerball

Powerball este un joc inspirat din jocul american de mare succes American powerball. Jocul este administrat de Tattersalla’s şi este prezent în toate statele prin intermediul Australian Lotteries Bloc. Extragerea are loc în fiecare noapte de joi, iar prima extragere a avut loc pe 23 mai 1996. Fiecare joc Powerball costă 0,6A$ plus comision, iar în multe state este nevoie de două bilete. Powerball foloseşte două seturi de bile pentru a determina numerele câştigatoare: sunt extrase 5 numere dintr-un set de 45 (numărul standard) apoi încă un număr, numit Powerball, dintr-un alt set de 45. Pentru ca un jucător să câştige la prima categorie, el trebuie să ghicească toate cele cinci numere din primul set şi plus numărul câştigător din al doilea. Powerball este pus separat într-o cutie cu numerele câştigatoare. Calculatorul alege apoi cinci numere câştigatoare şi powerball-ul pentru fiecare linie.

Cel mai mare premiu la Powerball a fost de 80 de milioane de dolari australieni, împărţit de doi jucători cu bilete câştigatoare (din Victoria şi New South Wales) pe 30 iulie 2009 – la doar câteva săptămâni după ce Oz Lotto stabilise recordul premiul despre care am vorbit mai sus…