Loteria rusă

noiembrie 10, 2011 in Exclusiv, Gambling

În afara loteriilor pentru bani și alte bunuri, publicul arată un interes din ce în ce mai crescut pentru pariurile sportive care au asigurat o finanțare a sportului și creșterea acestei afaceri.

Istoric

Țarul Petru cel Mare a organizat prima loterie din Rusia în anul 1698. În secolul 20, loteriile erau organizate la fel ca înainte de revoluția din 1917 și aveau loc episodic.

În timpul Uniunii Sovietice între anii 1970 – 1990, loteriile au devenit foarte populare. Banii obținuți astfel erau investiți pentru îmbunătățirea nivelului de trai al populației și pentru finanțarea diferitelor programe social-culturale ale guvernului și din cadrul bugetului de stat.

Prima dată loteria Sportlotto 6 din 49 a apărut în octombrie 1970. Era foarte asemănătoare cu loteriile europene. În 1980, loteriile sportive au avut un rol important în finanțarea Jocurilor Olimpice din Moscova.

Loteriile Sportlotto 5 din 36 și Sportlotto 6 din 45, Sportprognoz sau loteria Sprint erau cele mai populare loterii din Uniunea Sovietică și Rusia ultimilor 25 de ani.

În anii ’90 au apărut primele loterii private iar structura pieței s-a modificat. Lipsa unei legislații în ceea ce privește loteriile și creșterea fraudelor au făcut ca loteriile de stat să devină nepopulare iar profiturile au scăzut dramatic.

Pentru a stabiliza industria loteriilor și pentru a proteja jucătorii, au fost emise câteva documente, între 1992 și 2001:

–          actul legislativ al guvernului Federației Ruse din 25.02.1992 cu privire la “realizarea loteriilor din Rusia”

–          actul prezidențial din 19.09.1995 cu privire la îmbunătățirile din cadrul Loteriei

–          actul guvernamental din 13.08.1998 asupra “îmbunătățirilor din cadrul loteriilor și industriei jocurilor din Rusia”

Noua legislație a loteriilor

Președintele Putin a semnat “Legea Loteriilor” adoptată de Duma de Stat la 17 octombrie după ce fusese respinsă de trei ori și pusă în vigoare de către consiliul de stat pe 29 octombrie 2003.

Legea stipulează ce tipuri de loterii pot funcționa pe teritoriul Rusiei, dar și atribuțiile directorilor acestora. Legea prevede deduceri din veniturile loteriilor în scopuri financiar-sociale, evenimente și acte caritabile.

Legea pune la punct organizarea industriei loteriilor din Rusia specificând tipurile și standardele la care trebuie să fie loteriile, sistemul de organizare a puterii în cadrul loteriilor, obligațiile operatorilor de loterii dar și alte cerințe.

Loteriile se împart în loterii cu profil unic, multiplu, combinate, internaționale, naționale, regionale și locale, precum și de stat sau private. Legea prevede existența unui registru unic de evidență al tuturor loteriilor din țară și un control fiscal anual.

Situația loteriilor pe piața rusă

În prezent, există între 80 și 200 de loterii diferite în Rusia. Nu există statistici exacte asupra loteriilor. Totuși, conform unor surse neoficiale, valoarea pieței atinge 400 – 500 mil $. Conform KOMKON cifra de afaceri a pieței loteriilor crește anual cu 15 %.

Cea mai importantă piață regională se găsește în Moscova unde există 70 % din loterii. Potențialul Moscovei este evaluat la 1 mld $ iar cel al întregii țări la 5 mld $.

Cei mai mari operatori de loterie din Rusia

Loteriile rusești

În prezent, “Russian Lotteries” este cel mai important și cel mai puternic jucător de pe piața din Rusia și are cea mai bună rețea de furnizare a serviciilor în întreaga țară (aprox. 2600 de oficii). În alte părți ale țării distribuția are loc în conformitate cu contractele de cooperare și partenerii locali. O parte din biletele de loterie sunt vândute la oficiile băncilor, poștelor, magazinelor și chioșcurilor de ziare.

Russian Lotteries este operatorul exclusiv al loteriilor sportive sau cu numere cum ar fi 17 Lotto Million, Toto-Million, Lucky Five, Keno, Sportloto 5 din 36, Sportprognoze, și alte 37 de loterii instant ca Sprint sau Lotax.

Mare parte din biletele de loterie sunt vâdute în magazinele specializate ale loteriilor sau la chioșcuri. Mai mult chiar, Russian Lotteries se gândește la introducerea sectorului on-line al loteriei numerelor.

Russian Lotteries este operatorul exclusiv al loteriilor coordonate de Comitetul Olimpic Rusesc și de Comitetul Sportului Național dar și distribuitor al altor loterii. Mai mult de jumătate din biletele de loterie vândute în Rusia trec prin rețelele Russian Lotteries.

Loteria Moskovskie

Cel mai important producător din Moscova este Loteria Moskovi fondată în acord cu legea din 08.06.1999. Cel mai mare investitor este Primăria din Moscova (51%) si JV Loto-T. Compania este operatorul loteriei și distribuitorul de bilete prin intermediul celor 298 de chioșcuri din apropierea stațiilor de metrou, la expoziții sau în centre comerciale. Conform legii, 5% din venit merge în visteria fondului pentru investiții al orașului Moscova.