Loteria Japoneză – Cea mai mare extragere din Asia, cu cele mai mari șanse de câștig

decembrie 16, 2011 in Exclusiv, Gambling, Gambling Asia & Oceania

Loteriile Takarakuji sunt organizate de prefecturi sau orașe mari, în mod regulat de-a lungul anului calendaristic…

Există trei tipuri de loterii: loteriile cu număr unic, loteriile cu numere selectate și lozuri răzuibile. Un bilet de loterie este vândut la un preț între 100 și 500 yeni, iar premiile cele mari sunt de obicei de 100 milioane de yeni sau chiar mai mari. Legea takarakuji stipulează că fondul de premii trebuie să fie mai mic decât 50% din vânzările totale, restul fiind distribuit organizațiilor guvernamentale din regiune și organizațiilor caritabile. Biletele takarakuji pot fi achiziționate de la chioșcurile și magazinele takarakuji din majoritatea orașelor.

Loteria japoneză – Takarakuji

Loteria japoneză își are originile în secolul al XVII-lea, dar loteria japoneză contemporană a început să fie organizată la puțin timp după Al Doilea Război Mondial, în octombrie 1945, când guvernul japonez a pus bazele primei loterii de stat, pe care a numit-o Takarakuji – care în traducere literară înseamnă “loteria norocului” sau “loteria comorii”. Primele bilete de loterie din Japonia – biletele Takarakuji – au fost emise de guvernul japonez în data de 29 octombrie 1945. Primele loterii japoneze Takarakuji au fost foarte populare pentru că premiile oferite nu constau în bani, ci constau în obiecte esențiale și provizii: haine din bumbac de calitate, ceasuri de buzunar, zaharină, biciclete și mașini de cusut, ca de altfel și whisky, țigări, cai și vaci de lapte sau chiar case – toate lucrurile căutate în economia de după război. Un pic mai târziu, în anii ’60, premiile loteriei japoneze includeau automobile și opțiuni de călătorii de lux. În 1964, organizațiile regionale ale Loteriei Japoneze s-au unit și au format Asociația Loteriei Japoneze, pentru ca apoi să dea naștere Loteriei Japoneze Takarakuji care este răspândită astăzi în şase organizaţii japoneze. Loteria Japoneză este de trei feluri – cea de tip  tombolă, cum este Jumbo Draw, cea sub formă de extrageri de numere, cum este Loto6, şi tombolă.

Banca Mizuko are o relație specială cu loteriile Takarakuji și este desemnată de guvern să se ocupe de operarea acestor jocuri. Câteva dintre jocurile de Loterie Japoneză includ celebrul Jumbo Draw – cunoscut și sub numele de Loteria Asiatică – Numbers, Mini Loto și jocul pe care îl vom analiza în detaliu mai jos, săptămânalul Loto6.

Autoritățile locale japoneze au fost autorizate să organizeze jocuri de loterie începând cu 1946, iar în 1954 au preluat administrarea loteriilor japoneze de la Guvernul Național Japonez, care a renunțat la controlul asupra jocurilor de loterie. Toate loteriile japoneze sunt aprobate de Ministerul Afacerilor Externe împreună cu Consiliile Locale, iar operarea loteriilor este organizată de o bancă. Din 1945, mai multe bănci au fost s-au succedat la organizarea de loterii, dar cea mai recentă bancă organizatoare este Dai-Ichi Kangyo Bank. În general, loteriile japoneze cuprind jocuri tradiționale și convenționale, fie cu bilete de loterie cu numere prestabilite, fie cu bilete ale căror numere sunt alese de fiecare jucător în parte. Cea mai mare loterie din Japonia, și de fapt din toată Asia, este Japan Jumbo Draw.

Japan Jumbo Draw

Japan Jumbo Draw este cunoscută ca fiind drept cea mai mare extragere loto din Asia. Această loterie japoneză are loc de patru ori pe an și oferă spre câștig numeroase premii. Biletele pentru această loterie sunt vândute exclusiv de Mizuko Bank, iar pentru fiecare extragere numai un număr limitat de bilete este pus în vânzare. Deoarece Jumbo Draw este cunoscut atât în Japonia, cât și în străinătate, biletele sunt epuizate foarte repede, și, deoarece nu se mai tipăresc altele, doar foarte puțini străini reușesc să achiziționeze bilete și să-și asigure participarea la loterie. Ca și în cazul majorității loteriilor din întreaga lume, înainte numai cetățenilor rezidenți în Japonia le era permis accesul la Loterie, inclusiv la Japan Jumbo Draw, iar biletele trebuiau achiziționate de la un retailer japonez autorizat.

Astăzi, acest amănunt nu mai este de interes, deoarece există mai multe companii autorizate ce vând bilete de loterie, ca de exemplu LotteryShop.com – numerele se pot alege online, iar biletele se pot achiziționa de oriunde din lume. Acest detaliu reprezintă o veste extraordinară pentru cei ce locuiesc în afară Japoniei și doresc să participle la Loteria Japoneză și astfel își pot asigura participarea la următoarea extragere, sau pentru cei ce doresc pur și simplu să apeleze la ușurința de a cumpăra bilete online. Odată intrat în extragerea Japan Jumbo Draw, poți să verifici foarte ușor rezultatele loteriei și să afli dacă ești printre norocoșii ce au câștigat. Pentru a putea achiziționa bilete de loterie, participanții trebuie să aibă peste 18 ani.

Dacă ești fericitul câștigător al potului cel mare la Loteriei Japan Jumbo Draw, vei fi recompensat cash cu o sumă forfetară. Toate loteriile japoneze își plătesc câstigatorii cash. Câștigurile Loteriei Japan Jumbo Draw nu sunt supuse niciunei taxe guvernamentale- așadar dacă câștigi Japan Jumbo, nu vei plăti niciun impozit pe venit, ceea ce reprezintă o veste extraordinară. Cu toate acestea, dacă joci la loterie online, nu trebuie să-ți faci griji pentru astfel de detalii de care se ocupă compania autorizată ce pune în vânzare biletele.

Loto6

Jocul de Loto6 din Loteria Japoneză este un joc tradițional de loterie și este practicat în Japonia de peste 10 ani – prima extragere Loto6 a avut loc în octombrie 2000. Succesul lansării acestei loterii a fost precedat de succesul lansării Numbers în octombrie 1994 și MiniLoto în aprilie 1999. Poturile Loto6 au o valoare minimă de A¥100 milioane și cresc de la o săptămână la alta, atingând valori imense. Loto 6 a fost de fapt primul joc de loterie japoneză care a folosit sistemul de reporturi.

Extragerile Loto6 au loc în fiecare marți, între 18:00 și 19:00, și sunt organizate la Dream House din Tokyo. Jocul de Loto6 folosește o matrice 6/43, ceea ce înseamnă că atunci când dorești să participi, trebuie să alegi 6 numere între 1 și 43, iar dacă le ghicești pe toate 6, câștigi marele premiu. Pe lângă aceste 6 numere, un al șaptelea număr este extras – numărul Bonus – care determină câștigurile de nivelul 2. Așadar, există 4 feluri prin care poți câștiga la Loteria Japoneză – dacă ghicești 5 numere + numărul Bonus, sau dacă ghicești 5, 4 sau 3 numere principale. Dacă nimeni nu ghicește toate cele 6 numere și nu există niciun câștigător al premiului cel mare, atunci se va aplica o strategie Carry-Over sau Rollout. Asta înseamnă că marele premiu este reportat pentru săptămâna viitoare. Aceasta poate conduce la acumularea unei sume de până la maxim A¥4 miliarde. În loteria japoneză este disponibilă o opțiune “Quick Pick”. Aceasta se poate utiliza în cazul în care se dorește alegerea aleatorie de către un terminal computerizat a numerelor jucate. Așadar, jocul Loto6i din loteria japoneză este foarte simplu – nu trebuie decât să selectezi 6 numere sau să lași computerul să le genereze automat. Costul de participare la Loto6 este de A¥200 pentru fiecare joc.

Marile premii Loto6

Marele premiu la Loto6 este de minim A¥ 200 milioane și poate ajunge, prin reportare, până la A¥ 400 milioane. Până în iulie 2006, premiul maxim de A¥ 400 milioane a fost câștigat de 15 ori. Șansele de câștig la Loto6 sunt comparabile cu cele de la alte loterii din lume și există 5 feluri în care se poate câștiga. Șansele de a câștiga marele premiu Loto6 în urma ghicirii tuturor celor 6 numere este de 1 la 6,09 milioane. Pentru premiile de categoria a doua – 5 numere+bonus – șansele sunt de 1 la 1,01 milioane. Pentru premiile de categoria a treia, șansele de a ghici 5 numere sunt de 1 la 28.224, iar pentru premiile de categoria a patra șansele sunt de 1 la 610. Pentru a câștiga un premiu de categoria a cincea, șansele sunt de 1 la 39.