România este pe punctul de a cenzura Internetul pentru a limita jocurile de noroc online neautorizate

decembrie 29, 2011 in Exclusiv, Gambling, Gambling Romania, Stiri

Ministerul de Finanțe va introduce un nou consiliu de conducere care va supraveghea activitățile de jocuri de noroc online. Consiliul va fi autorizat să identifice site-urile ce oferă activități ilegale de gambling pentru români și să forțeze blocarea acestor locații web.

O decizie guvernamentală adoptată recent îi obligă pe toți furnizorii de servicii de internet să cenzureze site-urile aflate pe lista neagră, care include toate site-urile ce direcționează cetățenii români prin activități de marketing, publicitate sau promoții către locații neautorizate de jocuri de noroc online. Nu există nicio înștiințare formală din partea furnizorului de internet pentru a informa site-urile că au fost blocate, sau etichetate drept neautorizate. Această mișcare controversată este asemănătoare celei din Australia, unde lista neagră este concepută de grupuri speciale de interes și de oficiali guvernamentali.

Oficialii români din Ministerul de Finanțe au ignorat argumentele venite din partea câtorva grupuri speciale de interes, organizațiilor non-guvernamentale pentru drepturile omului și ale unor furnizori de servicii de internet, potrivit cărora legislația românească în vigoare nu prevede că furnizorii de servicii de internet trebuie să respecte ordinele sau cerințele Guvernului. Ministerul de Comunicațiilor este departamentul guvernamental desemnat să emită ordine de blocare către furnizorii de servicii de internet din România. S-a propus existența unui interval de 12 ore pus la dispoziția furnizorului de internet pentru a se conforma ordinelor, după care acesta este expus unor amenzi considerabile. Nu există posibilitatea depunerii unui recurs de către furnizorul de servicii internet, deoarece consiliul format pentru a asigura respectarea deciziei guvernului nu are capacitate juridică.