Industria gambling-ului încotro?

martie 29, 2013 in Gambling, Gambling America

Industria gamblingului începe să dea semne de redresare pe unele pieţe din Europa. Semne bune pentru cei implicaţi în aceste afaceri şi pentru state, care se văd în postura de a-şi mai rotunji visteriile cu nişte sume de bani nesperate.

Jocurile de noroc au fost, sunt şi vor rămâne printre plăcerile vinovate ale umanităţii. Pariem de când ne ştim, chiar dacă de multe ori o facem fără intenţie şi fără ca miza să o reprezinte o sumă de bani. Pur şi simplu ne place să intuim viitorul.

Ultimii cinci ani au pus la grea încercare mai toate statele lumii şi toate păturile societăţii. Criza financiară a cauzat reducerea unor afaceri care se bazau pe banii proveniţi din bugetul alocat distracţiei de către indivizi. Uşor uşor lucrurile revin la normalitate, dacă prin această stare înţelegem nivelul anului 2008 când fiecare dintre noi avea impresia că doar cerul este limita posibilităţilor proprii.

Industria jocurilor de noroc nu a fost ferită de acest context. În general afacerile s-au contractat sau pur şi simplu sau dispărut de pe piaţă. Aici selecţia n-a ţinut cont de dimensiunea business-urilor.

Recent au apărut şi veşti bune pentru cei interesaţi de sfera jocurilor de noroc. Piaţa de profil din Marea Britanie  valora în 2012 în jurul a 2 miliarde de lire, în creştere cu 80% faţă de momentul de referinţă 2008. Motorul acestei evoluţii l-au reprezentat pariurile sportive, care practic s-au dublat ca volum faţă de anul mai sus menţionat.

Este interesantă însă şi reacţia autorităţilor britanice, care au concluzionat că au pierdut bani în această perioadă de revenire economică. Cum aşa? Guvernul de la Londra a fost de părere că nivelul de 15%, impus prin taxe firmelor care derulau afaceri în zona gamblingului, este prea mare şi a forţat unele societăţi să se înregistreze în Malta sau Gibraltar. Oficialii britanici se gândesc să reducă nivelul fiscalităţii pentru a atrage în interiorul graniţelor cât mai multe firme care să producă venituri la bugetul statului.

O reacţie normală şi deplin justificată din punct de vedere economic, dar antagonică mişcărilor înregistrate pe pieţele din Spania, Italia sau Franţa, unde statul a intervenit brutal izolând bazinul de jucători, sau impunând condiţii financiare drastice. Acolo se pare că lucrurile vor reveni la normal după ce au fost deja estimate pierderile cauzate de aceste decizii total greşite.

În România, din păcate, situaţia este încă neclară. Există tatonări legislative şi încercări timide de operaţionalizare a unei structuri care să urmărească piaţa jocurilor de noroc şi care să stabilească nivelul contribuţiilor la bugetul de stat. Îmi este teamă să nu ne procopsim cu o altă agenţie mamut în care să se bage bani din greu şi care să facă mai mult rău decât bine pieţei.