Pietele atractive pentru gambling online

aprilie 22, 2013 in Gambling

Ca să fii atractiv pentru operatorii de jocuri de noroc trebuie să oferi o piață potentă finaciar și dispusă să riște, concomitent cu un cadru legislativ clar și stabil pe termen mediu.

Week-end-ul trecut am fost la un târg imobiliar din București. Nu prea mă interesa achiziția vreunei proprietăți pe termen scurt, dar îmi place să fiu la curent cu evoluția pieței imobiliare. Am luat la picior toate standurile, iar concluzia la finalul turului de forță a fost că … lumea începe să aibă bani. Îmi este cunoscut optimismul tembel al dezvoltatorilor imobiliari. pe unii chiar i-am faultat cu argumente chiar înainte de criză, dar să vii după o criză care ți-a arătat într-un mod crud incompetența, și să începi iar să-ți umfli mușchii mi se pare cel puțin o aroganță.

Deci, ar trebui să marcăm această idee: oamenii încep să aibă bani. Cel puțin așa pare la o primă vedere. Ne uităm și în statistici și constatăm o creștere sensibilă pe consum. La capitolul productivitate nu s-a schimbat nimic, dar ne-am apucat din nou să consumăm.

Ar trebui să fim din nou atractivi pentru companiile mari.

Atunci când oamenii au bani încep să aloce o pondere din veniturile lor distracției, iar gamblingul este una din opțiunile lor în acest sens. Pe cale de consecință ar trebui ca marii operatori din industria jocurilor de noroc ar trebui să facă o ditamai coada pentru a atrage banii românilor. De ce? Pentru că în spațiul carpato – danubiano – pontic avem combinația ideală pentru gambling: resursă financiară plus apetență pentru risc.

Și totuși … Și totuși efectele sunt tocmai contrare acestor evidențe enumerate mai sus. Gigantul bwin.party a anunțat recent printr-un comunicat de presă că își restrânge activitățile în 18 teritorii europene și sud americane începând cu 1 mai 2013. Concret, nu vor mai accepta deschiderea de noi conturi din aceste spații geografice. Ne uităm cu înfrigurare peste lista proscrișilor și constatăm că România este acolo.

Cine este bwin.Party? Păi, trebuie să vă aduc aminte că în urmă cu câțiva ani Party Gaming se retrăgea de pe piața nord americană deoarece legile de acolo erau neclare. PokerStars și FullTilt Poker nu au făcut la fel și au experimenta turbulențe serioase. Deci băieții ăștia nu prea se încurcă atunci când vine vorba de afaceri.

bwin.Party sunt listați la bursă și nu își permit derapaje, deoarece orice organizație publică este foarte atentă cu imaginea sa, care odată afectată poate conduce la decapitalizare și implicit la faliment.

De aici desprindem o altă idee: Cadrul legislativ stabil este unul din factorii cu greutate în luare deciziei de ainvesti sau într-un anumit teritoriu. Companiile mari vor să știe care sunt regulile jocului pe piața unde acționează și să aibă garanția că nu acestea nu vor suferi modificări majore pe termen scurt și mediu. Pe scurt, au nevoie de legi clare și stabile. Doar așa își pot construi planuri de afaceri realiste.

Includerea pe această listă nu ne onorează deloc, ba mai mult ar trebui să ridice un semnal de alrmă celor care fac și desfac legi în țara asta pentru că irosim pe bandă rulantă oportunități de a aduce bani la buget. Că ne place sau nu, gamblingul poate fi un contributor de succes la bugetul statutului.

Statul român este exact precum Naționala lui Pițurcă. Ratează exasperant din orice poziție, iar dacă în fotbal ocaziile se răzbună, mă întreb ce se întâmplă în afaceri …