“Cazinoul pentru Șoareci” ne demonstrează că rozătoarele sunt jucători care preferă riscul
februarie 17, 2016 in Gambling, Stiri, Wog
Site-ul gambling911.com ne anunță că oamenii de știință de la Universitatea din Canada, British Columbia, au descoperit că rozătoarele sunt mai predispuse la asumarea de riscuri, în gambling. Ei au construit un “cazino pentru șoareci” pentru a își dovedi punctul de vedere. Mai important, Michael M. Barrus și Catharine A. Winstanley de la Departamentul de Psihologie al universității, au stabilit că acest comportament de asumare de riscuri ar putea fi atenuat prin inhibitoare de dopamină. Ei au învățat un număr de 32 de șobolani să joace, pentru a câștiga delicatețuri delicioase și să aleagă între patru opțiuni diferite, cu șanse variate de a oferi fie o delicatesă, fie o perioadă de timp de pedeapsă.
Strategia optimă a șobolanilor a fost aceea de a selecta întotdeauna opțiunea care le-a dat recompense mai mici, dar care avea mai puține șanse de risc, respingând variantele “cu risc ridicat sau recompensă mare” – un comportament care le maximiza profiturile.
În condiții normale, șobolanii au învățat ce anume le aducea cele mai fiabile plăți și au rămas la această variantă. Dar, odată ce oamenii de știință au adăugat lumini și sunet la joc, comportamentul șobolanlori s-a schimbat. Similar aparatelor de sloturi destinate oamenilor, recompensele mari produceau mai multe lumini și mai multă muzică decât victoriile mai modeste. În urma acestor indicii, șobolanii au început să își asume riscuri mai mari pentru a obține aceste plăți colorate, zgomotoase.
“Oricine a proiectat vreodată un joc de cazino sau a jucat un joc de noroc vă va spune că, desigur, indiciile de sunet și lumină te țin în priză, dar acum putem demonstra acest lucru științific,” a spus Winstanley. Cei doi profesori au publicat studiul în Jurnalul de Știință Neurologică, observând că “alegerea șoarecilor a opțiunilor riscante dezavantajoase a fost semnificativ mai mare la semnalizarea misiunii”, iar șobolanii se comportau în mod constant ca jucătorii cu probleme.
“Acest receptor al creierului este, de asemenea, foarte important pentru dependența de droguri, așa că rezultatele noastre sprijină ideea că un comportament riscant în diferite vicii ar putea avea o cauză biologică, comună”, a declarat autorul principal Michael Barrus. Profesorul Winstanley a adăugat că “de multe ori simte că descoperirile științifice sunt cu zeci de ani în urma cazinourilor. Nu cred că este o întâmplare faptul că toate cazinourile sunt pline de lumini și zgomot.”