Dopamina îi face pe jucători să își asume riscuri mai mari
februarie 20, 2016 in Gambling, Stiri, Wog
Nivelul mai ridicat de dopamina în creier poate crește comportamentul de asumare de riscuri la oamenii sănătoși, la fel cum s-a dovedit că acționează medicamentele stimulatoare pe bază de dopamină la persoanele cu boala Parkinson, constată un nou, mic studiu.
Cercetătorii britanici au descoperit că ridicarea nivelului de dopamină la adulții sănătoși a dus la faptul că aceștia au început să își asume riscuri mai mari atunci când jucau. Dopamina este un neurotransmițător asociat cu învățarea bazată pe recompensă. Cercetările anterioare au legat medicamentele care cresc nivelul de dopamină, cum ar fi L-dopa, de gamblingul compulsiv prezent la pacienții cu Parkinson.
Noul studiu a inclus 30 de persoane. Acestea au fost rugate să aleagă între jocuri de noroc sigure și riscante care duceau la câștiguri și pierderi. Ei au făcut acest lucru după ce au primit L-dopa și din nou după ce au primit un placebo inactiv. Participanții și-au asumat mai multe riscuri pentru a obține recompense mai mari dupa ce au primit L-dopa, dar nu și după placebo. Cu toate acestea, L-Dopa nu a afectat și cât de des și-au asumat riscuri voluntarii din studiu, dacă a existat un potențial de pierdere, au descoperit cercetătorii.
După ce au primit L-dopa, participanții și-au asumat mai multe riscuri, indiferent de cât de mult mai mare era potențiala recompensă față de opțiunea mai sigură, potrivit studiului din ediția din 8 iulie a publicației Journal of Neuroscience. Participanții au fost mai fericiți la câștigarea unei mici recompense când erau pe L-dopa decât atunci cand luaseră placebo. Ei s-au bucurat mai mult să câștige o recompensă mare decât una mică cu placebo, dar au fost la fel de fericiți cu recompensele mici și cele mari după L-dopa, au arătat rezultatele.
L-DOPA au făcut ca potențialele recompense să pară mai atrăgătoare, dar nu au afectat percepția participanților asupra posibilelor pierderi, potrivit liderui studiului, Robb Rutledge, de la Universitatea College din Londra, Regatul Unit, și a colegilor săi. Autorii studiului au sugerat de asemenea, că în timp ce erau afectați de L-dopa, participanții ar fi putut avea cantități similare de eliberare de dopamină pentru toate recompensele din joc, ceea ce poate explica de ce aceștia erau la fel de fericiți după victoriile mici și cele mari.
Aceste constatări oferă o perspectivă nouă asupra modului în care nivelurile de dopamină afectează capaciatea de luare a deciziilor și emoțiile, spune Nathaniel Daw, un neurolog de la Universitatea New York din New York City, care nu a fost implicat în studiu. Studiul “poate ajuta la explicarea unelor tipuri de probleme de jocuri de noroc și de control al impulsului, și, de asemenea aspecte ale tulburărilor de dispoziție”, a spus acesta într-un nou comunicat de presă emis de Societatea de Științe Neurologice.